[...] białko serwatki ma o ponad 100% korzystniejsze BV niż odżywka oparta na kazeinie. Następny z kolei jest koncentrat białka serwatki (BV=104). Wartość biologiczna białka jaja kurzego, mimo najbardziej optymalnego składu aminokwasowego, to jedynie 88 BV. Dla porównania BV białka mięsa kurczaka wynosi 79. Jak łączyć białka? Warto urozmaicić [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
[...] 116g WW - 3,5g/kg - 270g kcal - 3042 Węgli będę dokładał jeśli zajdzie taka potrzeba. Główne źródła: Węglowodany ryż basmati makaron z przenicy durum Białko wołowina kurczak jaja Tłuszcze oliwa z oliwek Masło orzechowe Orzechy, pestki PONIEDZIAŁEK - klatka 1. rozpietki na lawce skosnej 15powt w serii laczonej(jedno cwiczenie po drugim bez [...]
[...] potrawy ze zbóż kompletnych ok. 35%- ziarna roślin strączkowatych i motylkowatych od 5 do 10%- jarzyny zielone lub korzeniowe od30 do 35%(w tym 1/4 surówki) - mleko, sery, jaja ok. 15%- desery z owoców danego sezonu 10%2. zboża kompletne 50%- nasiona strączkowe 5-15%- potrawy na bazie sfermentowanej soi 50%- produkty sojowe, jarzyny 30-40%(w [...]
[...] tak krytykowana przez propagatorów low-carb. Źródła makroskładników to: węgle - kukurydza, fasola, warzywa i owoce, białko i tłuszcze - niewielkie ilości mięsa, ryby, jaja. Więc jest to typowa bogata w węglowodany dieta, z ograniczoną ilością tłuszczy (ograniczoną, ale nie zredukowaną do minimum!!!). Czy ci Indianie są zdrowi? Oczywiście! [...]
[...] (egzogenne), we właściwych ilościach i proporcjach (najbardziej zbliżone do ustrojowych) - do nich zalicza się białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte w mleku, serze, jajach kurzych; - niepełnowartościowe - nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, ale w niewystarczających ilościach - [...]
Witam Wszystkich. W załącznikach przesyłam specyfikacje dla albuminy jaj z firmy Ovovita (czy generalnie białko jaja) Czy ktos moze z was to stosował, macie jakies opinie o tym produkcie Albumina Specyfikacja nr PT 02.03/1 z dnia 02.01.2009 roku Dane producenta: OVOVITA Prawda 60 95-030 Rzgów Tel. 042 22 52 997 Fax 042 22 52 998 [...]
[...] kompozycja odpowiednio zestawionych węglowodanów o zróżnicowanym indeksie glikemicznym, koncentratu białek serwatkowych WPC, kazeiny micelarnej, ultrafiltrowanego białka jaja, wzbogacona w odpowiednio dobrane porcje monohydratu kreatyny i tauryny potęgujących efekt anaboliczny preparatu. Gain Bolic 6000® wzbogacony w witaminy i minerały, [...]
[...] źródła białek? Przede wszystkim drób, czerwone mięso, wołowina( nie polecam wieprzowiny, która ma dużo zwierzęcego tłuszczu, spowalniającego procesu trawienia białek), ryby, jaja oraz twaróg. Węglowodany To główne żródła energii.Organizm magazynuje je w postaci glikogenu w wątrobie, a także mięśniach. Stanowią wówczas materiały zapasow, po które [...]
[...] zwierzęce z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego, oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około [...]
[...] i białka (20-30 proc. energii), przy jednoczesnym drastycznym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Tak więc produktami zalecanymi w diecie „optymalnej" są wszystkie sery, jaja (powyżej 4 dziennie), wszystkie gatunki mięs i wędlin (najlepiej tłuste, wieprzowe, gęś, kaczka, salceson, pasztet), słonina, smalec, masło, oleje, margaryny, orzechy, [...]
[...] albuminy jajecznej, czystego izolatu białka sojowego, izolatu i koncentratu białek serwatkowych oraz ekskluzywnej kazeiny micelarnej. Ultrafiltrowany koncentrat białka jaja kurzego charakteryzuje się niemal wzorcowym aminogramem i równomiernym, optymalnym wchłanianiem aminokwasów do krwiobiegu. Izolat białka sojowego to pełnowartościowe [...]
Cześć. To jest moja dieta. Chciałbym się dowiedzieć gdzie należy dodać kreatynę aby wszystko współpracowało jak najlepiej. Być może będzie trzeba przesunąć jakiś posiłek. Czekam na porady Podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) = 1600kcal Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne = 2250 kcal Planowane zapotrzebowanie kaloryczne = 3200 kcal Rozkład [...]
[...] lecz wskazany na etapie budowy masy mięśni; dostarcza protein w czasie snu, gdy wydzielany jest hormon wzrostu PROPONOWANA DIETA 7:00 Platki owsiane 100g + 200ml mleka 3 jaja kurze całe B: 41g (30g zwierzęce) W: 81g T: 27g 10:35 Chleb zytni pelnoziarnisty 150g Pierś z indyka 100g 30g slonecznika B: 37g (20g zwierzęce) W: 92g T: 16g 13:30 Ryż [...]
[...] różnej ilości trzynastu niezbędnych witamin i minerałów, jajka zawierają najwyższej jakości, wszelkiego rodzaju białka, które w większości znajdują się w białku. Białka jaja kurzego doatarczają wszystkie, w odpowiednich ilościach do sprawnego wykorzystania niezbędne aminokwasy, włączając w to aminokwasy o rozgałędzionych łańcuchach, takie [...]
[...] wysokiej temperaturze (smalec,oleje). Zabronione jest natomiast używanie do smażenia masła czy margaryn . Jedynym wyjątkiem może być jajecznica na maśle, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż nastepuje rozkład termiczny masła. O przydatności tłuszczów i olejów do smażenia decyduje głównie skład kwasów tłuszczowych. Szczególnie [...]